Σπάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας... Διεκδικούμε συλλογικά!

Ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Ρεθύμνου είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2008 και επιδιώκει να απαντήσει στην αναγκαιότητα συνεύρεσης και συσπείρωσης του κόσμου της αδιοριστίας γύρω από κοινά αιτήματα και κοινούς σκοπούς. Πάμε ενάντια στη λογική του "κανιβαλισμού" και του ανταγωνισμού που μας επιβάλλεται. Λέμε όχι στην αντίληψη που λέει ότι αντίπαλος μας είναι ο συνάδελφος. Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι ο καθένας μόνος του. Αναπτύσσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Τις συνέπειες του ατομισμού και του "ο καθένας μόνος του" τις βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και είδαμε που μας έχουν βγάλει. Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τη φωνή μας και να πούμε «Φτάνει πια!»

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Εδώ θα βρείτε το πανελλαδικό ψήφισμα

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Δελτίο Τύπου για τις προσλήψεις στην ΠΔΣ

Δελτίο τύπου

Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών 26/10/2009

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25/10 η δεύτερη συνέλευση της χρονιάς για το συντονιστικό ωρομισθίων εκπαιδευτικών, παρουσία μελών των συλλόγων Κ.Σωτηρίου, Γληνός, Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, Πρόοδος, Ν.Σμύρνη, Αθηνά, Αριστοτέλης. Συζητήθηκαν και έγινε ενημέρωση για θέματα σχετικά με τις προσλήψεις, την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, για τα κενά και για διάφορα άλλα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία και για τη δράση του Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών το επόμενο διάστημα.

Η συζήτηση που έγινε στάθηκε ιδιαίτερα στα εξής:

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα υπουργός Παιδείας, ξεχνάει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ίδιας και του ΠΑΣΟΚ και αντί να καταργήσει το αίσχος της ωρομισθίας, τη διογκώνει ολοένα και περισσότερο, προσλαμβάνοντας ωρομίσθιους για την κάλυψη των κενών. Ακολουθώντας την τακτική της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, συνεχίζει να μιλά για «ώρες» και όχι για οργανικά κενά. Θυμόμαστε την ομιλία της κ. Διαμαντοπούλου, στο 14ο συνέδριο της ΟΛΜΕ, μόλις τον περασμένο Ιούνιο που είχε μιλήσει για κατάργηση της ωρομισθίας και θυμόμαστε τη «δέσμευση» του τομέα παιδείας του ΠΑΣΟΚ, ότι θα καταργηθεί η ωρομισθία. Και επειδή γίνεται πολύ συζήτηση για τα προγράμματα stage, ρωτάμε την κ. Υπουργό: Η ωρομισθία δεν είναι η μορφή των stage στη δημόσια εκπαίδευση; Καλούμε το υπουργείο να τοποθετηθεί άμεσα για το θέμα της συνολικής κατάργησης της ωρομισθίας (με την όποια μορφή έχει σήμερα), είτε στην Α’ Βάθμια, είτε στη Β’ Βάθμια Εκπαίδευση.

Σχεδόν 50 μέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, χιλιάδες κενά υπάρχουν στα Δημοτικά, στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Ακόμα και μετά την αναδίπλωση – υποχώρηση του Υπουργείου για το θέμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και τις αντιδράσεις που υπήρξαν (ξαφνικά μέσα σε μία εργάσιμη μέρα βρέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια!), προσλήψεις δεν έχουν ακόμα γίνει, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες κάθε μέρα και να υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο το δημόσιο σχολείο.

Παραμένουν απλήρωτοι από πέρσι το Σεπτέμβρη, χιλιάδες συνάδελφοι στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, επαναφέρει το θέμα του ασυμβίβαστου εργασίας σε δημόσιο σχολείο - φροντιστήρια. Προφανώς, και η κυρία Διαμαντοπούλου θεωρεί πως είναι δυνατόν, ένας άνθρωπος σήμερα να ζει με 360 ευρώ το μήνα, τα οποία να τα πληρώνεται κιόλας με πολλούς μήνες καθυστέρηση. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο… Ζητάμε άμεση άρση του ασυμβίβαστου.

Με την έναρξη του σχολικού έτους, και όπου έχουν γίνει λιγοστές προσλήψεις ωρομισθίων, παρατηρούνται έντονα φαινόμενα αυθαιρεσιών τα οποία έχουν να κάνουν με το θέμα της απλήρωτης εργασίας, και πρόκειται κυρίως για τα θέματα των εφημεριών. Ο νόμος 1566/85, η εγκύκλιος 34936/23.4.86 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και η σύμβαση που υπογράφουμε είναι ξεκάθαρες και έρχονται σε αντιπαράθεση με την όποια εγκύκλιο του υπουργείου, που παράνομα μας καλεί να εκτελούμε εξωδιδακτικά καθήκοντα για τα οποία δεν πληρωνόμαστε. Είμαστε ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, πληρωνόμαστε ούτως ή άλλως με αρκετούς μήνες καθυστέρηση και δε δεχόμαστε με κανένα τρόπο το φόρτωμα εξωδιδακτικών καθηκόντων τα οποία δεν υποχρεούμαστε να εκτελέσουμε και για τα οποία δεν πληρωνόμαστε. Το Συντονιστικό Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών καλεί τους ωρομίσθιους συναδέλφους να μη δέχονται την ανάληψη τέτοιων καθηκόντων, να ζητούν εγγράφως την οποιαδήποτε τέτοια εντολή, απ’ όποιον κι αν προέρχεται, και να καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα και στο σύλλογό τους και στο Συντονιστικό Ωρομισθίων. Επίσης καλούμε τους διδασκαλικούς συλλόγους και τις ΕΛΜΕ να καλύπτουν συνδικαλιστικά τους συναδέλφους ωρομίσθιους στην περίπτωση τέτοιων φαινόμενων. Διευκρινίζουμε ότι δεν ερχόμαστε σε καμία είδους αντιπαράθεση με μόνιμους συναδέλφους, ερχόμαστε σε αντιπαράθεση όμως με το υπουργείο και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης για τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να φορτώσουν πρόσθετα – εξωδιδακτικά καθήκοντα σε ημιαποσχολήσιμους – απλήρωτους εκπαιδευτικούς.

Στη συνέλευση αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Η συμμετοχή του Συντονιστικού Ωρομισθίων στη διαδήλωση της 17ης Νοεμβρίου.
  • Η έκδοση αφίσας του Συντονιστικού Ωρομισθίων και ο συντονισμός δράσης με την Πρωτοβουλία Ωρομισθίων Θεσσαλονίκης.
  • Η διοργάνωση κινητοποίησης τις αμέσως επόμενες μέρες στο Υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας κατάργηση της ωρομισθίας – κάλυψη των κενών στα σχολεία.
  • Η διοργάνωση μιας μεγάλης πανελλαδικής κινητοποίησης στα τέλη Νοέμβρη, στο Υπουργείο Παιδείας και απεύθυνση σε ΔΟΕ – ΟΛΜΕ για κήρυξη απεργίας – συνδιοργάνωση, την ημέρα εκείνη. Επίσης απεύθυνση για συνδιοργάνωση στην Πρωτοβουλία Ωρομισθίων Θεσσαλονίκης, διδασκαλικούς συλλόγους και ΕΛΜΕ, στην ΟΙΕΛΕ, στην Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας, σε ενώσεις γονέων, σε φοιτητικούς συλλόγους, στην ΠΕΑΕ και στον ΣΕΦΚ με κεντρικά αιτήματα «όχι στην ελαστική εργασία στην εκπαίδευση – κατάργηση της ωρομισθίας – όχι στην απαξίωση και διάλυση του δημόσιου σχολείου».
  • Νέα ανοιχτή συνέλευση στις 8/11, σε χώρο που θα γίνει γνωστός τις επόμενες μέρες.

Επιμένουμε να ζητάμε συνάντηση με τη νέα υπουργό παιδείας. Δεν μας πείθει η δικαιολογία περί «φορτωμένου προγράμματος». Τα προβλήματα είναι πολλά και οι σχεδόν 20.000 συνάδελφοί μας εξακολουθούν να είναι υπό εργασιακή και οικονομική ομηρία και τα σχολεία εξακολουθούν να υπολειτουργούν λόγω των χιλιάδων κενών.

Καλούμε τους ωρομίσθιους συναδέλφους

  • Να μαζικοποιήσουν ακόμα περισσότερο τις συνελεύσεις του Συντονιστικού Ωρομισθίων.
  • Να εγγραφούν όλοι στους διδασκαλικούς συλλόγους και στις ΕΛΜΕ.
  • Να παραβρεθούν και να παρέμβουν στις συνελεύσεις των συλλόγων τους.
Αν δεν κινητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι,
δε θα κινητοποιηθεί κανένας για εμάς…

www.oromisthioi.gr

Τηλ. Επικοινωνίας 6970139038
e-mail: sintonistiko@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: