Σπάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας... Διεκδικούμε συλλογικά!

Ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Ρεθύμνου είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2008 και επιδιώκει να απαντήσει στην αναγκαιότητα συνεύρεσης και συσπείρωσης του κόσμου της αδιοριστίας γύρω από κοινά αιτήματα και κοινούς σκοπούς. Πάμε ενάντια στη λογική του "κανιβαλισμού" και του ανταγωνισμού που μας επιβάλλεται. Λέμε όχι στην αντίληψη που λέει ότι αντίπαλος μας είναι ο συνάδελφος. Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι ο καθένας μόνος του. Αναπτύσσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Τις συνέπειες του ατομισμού και του "ο καθένας μόνος του" τις βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και είδαμε που μας έχουν βγάλει. Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τη φωνή μας και να πούμε «Φτάνει πια!»

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Εδώ θα βρείτε το πανελλαδικό ψήφισμα

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Ενημέρωση από την συνάντηση του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Ρεθύμνου με τον προϊστάμενο δευτεροβάθμιας του νομού.

Την Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Ρεθύμνου πραγματοποίησε συνάντηση με τον προϊστάμενο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό προκειμένου να συζητηθούν τα επίμαχα ζητήματα της έναρξης λειτουργίας της Π.Δ.Σ καθώς και τους τρόπου με τον οποίο γίνονται οι προσλήψεις στην Π.Δ.Σ.
Αναφορικά με το πρώτο θέμα, ζητήσαμε από τον κ. προϊστάμενο να μας εξηγήσει πως ακριβώς σκοπεύει να υλοποιήσει πρακτικά στα σχολεία του νομού τη δέσμευση του υπουργείου σχετικά με την έγκαιρη έναρξη λειτουργίας της Π.Δ.Σ. Παράλληλα του μεταφέραμε το αίτημα του Συλλόγου μας για έναρξη της Πρόσθετης το αργότερο μέχρι τις 20/9 έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όσους μαθητές επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, να αρχίζουν έγκαιρα την προετοιμασία τους και να μην υποχρεώνονται να καταφεύγουν στα φροντιστήρια όπως συνέβαινε στο παρελθόν που η Πρόσθετη ξεκινούσε αρχές Νοεμβρίου. Η απάντηση που μας έδωσε ο προϊστάμενος είναι ότι όλες οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα φέτος από ότι πέρυσι, για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στην πρόσθετη διδακτική, πράγμα που σημαίνει πως προφανώς θα ξεκινήσει πολύ νωρίς φέτος, δηλαδή σχεδόν παράλληλα με την έναρξη της σχολική χρονιάς.
Σχετικά με το δεύτερο θέμα, γύρω από το οποίο περιστράφηκε και η περισσότερη συζήτηση, αρχικά περιγράψαμε στον προϊστάμενο την κατάσταση που επικρατεί. Επισημάναμε δηλαδή ότι με το να μην ορίζει η εγκύκλιος συγκεκριμένα κριτήρια σχετικά τον τρόπο επιλογής των συναδέλφων που θα εργαστούν στην Π.Δ.Σ προκύπτει μια κατάσταση πλήρους αδιαφάνειας που συμβάλει στην δημιουργία πελατειακών σχέσεων και στην πολιτική εκμετάλλευση των συναδέλφων. Τονίσαμε ότι μια τέτοια κατάσταση είναι εξευτελιστική για όλους τους συναδέλφους αφού μας υποχρεώνει να βάλουμε την αξιοπρέπεια μας στο ντουλάπι για λίγες μόνο ώρες, που μεταφράζονται σε μισό μόριο προϋπηρεσίας, και για αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να αλλάξει μέσα από την καθιέρωση αντικειμενικών και άμεσα ελέγξιμων από όλους κριτηρίων όπως η ημεροχρονολογία κτήσης πτυχίου και διάφορα άλλα κοινωνικά κριτήρια (οικογενειακή και οικονομική κατάσταση κλπ).
Οι απαντήσεις που έδωσε ο προϊστάμενος ότι δηλαδή «πολλές φορές, δε σημαίνει ότι ο πιο παλαιότερος ή αυτός με τον υψηλότερο βαθμό πτυχίου είναι και ο καλύτερος» ή ότι δεν μπορεί να θεσπίσει άλλα κριτήρια και ότι πρέπει να δίνονται οδηγίες από τα κεντρικά, για να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του, δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά μια προσπάθεια υπεκφυγής. Από τη μια ο εδώ προϊστάμενος δηλώνει ότι «δεσμεύεται» από την εγκύκλιο του υπουργείου, ενώ την ίδια στιγμή στην δευτεροβάθμια της Κέρκυρας ο εκεί υπεύθυνος, που κατά τα άλλα «δεσμεύεται» εξίσου, έχει κάνει την πολιτική επιλογή να καθιερώσει αντικειμενικά κριτήρια (ημεροχρονολογία κτήσης και βαθμός πτυχίου). Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα ότι λείπει δεν είναι η θεσμική ευελιξία της κάθε διεύθυνσης δευτεροβάθμιας στο συγκεκριμένο ζήτημα (αυτή άλλωστε υπάρχει σε μεγάλο βαθμό και είναι καταγεγραμμένη) αλλά η πολιτική βούληση να μπει ένα τέλος σε όλη αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που ταλαιπωρεί τους συναδέλφους εδώ και χρόνια. Το επιχείρημα του προϊσταμένου ότι θα πρέπει να αλλάξει πρώτα η εγκύκλιος είναι στην ουσία μια προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες του και δεν πείθει κανένα.
Σαν Σύλλογος δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας να αλλάξει αυτή η απαξιωτική κατάσταση ασκώντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση προς κάθε υπεύθυνο.

1 σχόλιο:

loukia είπε...

Είναι δυνατόν να απαγορεύουν σε όλους εμάς που δουλεύουμε σε φροντιστήρια να συμμετέχουμε στην Π.Δ.Σ;
Πρέπει να περιμένω τις 2 ώρες που θα μου δώσουν για να ζήσω;
Φαίνεται ότι οι μόνιμοι έχουν περισσότερη ανάγκη τα χρήματα και την προυπηρεσία.