Σπάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας... Διεκδικούμε συλλογικά!

Ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Ρεθύμνου είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2008 και επιδιώκει να απαντήσει στην αναγκαιότητα συνεύρεσης και συσπείρωσης του κόσμου της αδιοριστίας γύρω από κοινά αιτήματα και κοινούς σκοπούς. Πάμε ενάντια στη λογική του "κανιβαλισμού" και του ανταγωνισμού που μας επιβάλλεται. Λέμε όχι στην αντίληψη που λέει ότι αντίπαλος μας είναι ο συνάδελφος. Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι ο καθένας μόνος του. Αναπτύσσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Τις συνέπειες του ατομισμού και του "ο καθένας μόνος του" τις βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και είδαμε που μας έχουν βγάλει. Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τη φωνή μας και να πούμε «Φτάνει πια!»

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Εδώ θα βρείτε το πανελλαδικό ψήφισμα

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι οι αγώνες που δεν δίνονται…


Ποια είναι η κατάσταση…
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος της αδιοριστίας τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή σε όλους μας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πολλά: χιλιάδες από μας βρισκόμαστε εκτός σχολείων τη στιγμή που τα κενά μένουν ακάλυπτα, οι μορφές ελαστικής εργασίας, όπως αυτή του ωρομίσθιου και του αναπληρωτή, επεκτείνονται όλο και περισσότερο δημιουργώντας ένα καθεστώς πολιτικής ομηρίας και ανασφάλειας για το αν και πότε θα προσληφθούμε, αν θα πληρωθούμε και βέβαια αν θα έχουμε δουλειά τον επόμενο χρόνο, η πρόσθετη διδακτική στήριξη υπολειτουργεί με τις προσλήψεις να γίνονται με υπόγεια μέσα και τους συναδέλφους να μένουν απλήρωτοι για πάνω από 16 μήνες, οι όροι με τους οποίους διεξάγεται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ γίνονται όλο και χειρότεροι με την τεράστια ύλη και τα όσα ακούγονται για την εισαγωγή του test δεξιοτήτων και της προσωπικής συνέντευξης. Και ο κατάλογος συνεχίζεται…
Παράλληλα, η κυβερνητική πολιτική των τελευταίων χρόνων κατάφερε να κρατά τον κόσμο της εκπαίδευσης διασπασμένο με το να ορίζει διαφορετικά και επιφανειακά ανταγωνιστικά συμφέροντα για την κάθε κατηγορία εκπαιδευτικού. ΑΣΕΠίτες, κατηγορία του 40%, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και τρανταμηνίτες αποδεικνύουν το δόγμα του ‘’διαίρει και βασίλευε’’, δόγμα που αποσκοπεί στο να μας κρατήσει εγκλωβισμένους στην αδιέξοδη λογική του ατομισμού και μακριά από την ιδέα των συλλογικών αγώνων και διεκδικήσεων.

Οι ψίθυροι μας να γίνουν φωνή…
Στην κατάσταση αυτή ο κόσμος της αδιοριστίας δεν μπορεί να μείνει άλλο αμέτοχος και απλός θεατής. Υπάρχει η αναγκαιότητα συνεύρεσης και συμπόρευσής μας στη βάση των κοινών μας συμφερόντων. Δεν είναι δυνατό να μένουμε αμέτοχοι σε μια διαδικασία που αφορά το μέλλον μας. Δεν είναι δυνατό να είμαστε απλοί αναγνώστες υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν την επαγγελματική μας προοπτική. Είναι επιτακτική ανάγκη η συνεύρεσή μας και η συσπείρωσή μας γύρω από κοινά αιτήματα και κοινούς σκοπούς, η δημιουργία μιας συλλογικότητας μέσω της οποίας θα αποτυπώνεται η δική μας άποψη, η δική μας φωνή.
Πέρα όμως από αυτό υπάρχει και μια άλλη αναγκαιότητα. Να πάμε ενάντια στη λογική του ‘’κανιβαλισμού’’ και του ανταγωνισμού που μας επιβάλλεται. Να πούμε όχι σε μια αντίληψη που λέει ότι αντίπαλος μας είναι ο συνάδελφος. Να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας. Να συνειδητοποιήσουμε ότι σε αυτή τη προσπάθεια δεν είναι ο καθένας μόνος του. Να αναπτύξουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Τις συνέπειες του ατομισμού και του ‘’ο καθένας μόνος του’’ τις βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και είδαμε που μας έχουν βγάλει. Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τη φωνή μας και να πούμε «Φτάνει πια!»

Ελπίδα μας η συλλογική δράση!
Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει και στο Ρέθυμνο μια προσπάθεια που κινείται σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Ρεθύμνου αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα και στο λίγο διάστημα ζωής του έχει καταγράψει ένα αρκετά πλούσιο έργο. Μέσα από συνεχείς εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, στα φροντιστήρια και τις πρόσθετες, προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους. Μέσα από παρεμβάσεις στο τοπικό τύπο (εφημερίδες, ραδιόφωνο, κανάλια) αναδεικνύουμε τα προβλήματα αλλά και τα αιτήματα μας στην ρεθυμνιώτικη κοινωνία. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει μια παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ζητώντας αφενός να πληρωθούν άμεσα οι συνάδελφοι που δουλεύουν στην Π.Δ.Σ και αφετέρου να οριστούν αντικειμενικά κριτήρια για τις προσλήψεις στην πρόσθετη. Μένουν ακόμα να γίνουν πολλά. Το βασικότερο είναι να συνειδητοποιήσουμε πως μόνο μέσα από τον συλλογικό μας αγώνα θα μπορέσουμε να δώσουμε λύση στα τόσα προβλήματα μας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, όλο τον κόσμο της αδιοριστίας να έρθουμε σε επαφή, να γνωριστούμε, να ενωθούμε σε αυτήν την κοινή προσπάθεια για αξιοπρέπεια και ένα καλύτερο μέλλον.

Μη γκρινιάζεις. Οργανώσου!
Γίνε κι εσύ μέλος του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Ρεθύμνου!


Επικοινωνήστε μαζί μας: 6979410524, 6973657427
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: