Σπάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας... Διεκδικούμε συλλογικά!

Ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Ρεθύμνου είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2008 και επιδιώκει να απαντήσει στην αναγκαιότητα συνεύρεσης και συσπείρωσης του κόσμου της αδιοριστίας γύρω από κοινά αιτήματα και κοινούς σκοπούς. Πάμε ενάντια στη λογική του "κανιβαλισμού" και του ανταγωνισμού που μας επιβάλλεται. Λέμε όχι στην αντίληψη που λέει ότι αντίπαλος μας είναι ο συνάδελφος. Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι ο καθένας μόνος του. Αναπτύσσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Τις συνέπειες του ατομισμού και του "ο καθένας μόνος του" τις βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και είδαμε που μας έχουν βγάλει. Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τη φωνή μας και να πούμε «Φτάνει πια!»

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Εδώ θα βρείτε το πανελλαδικό ψήφισμα

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Πρωτοβουλία ωρομίσθιων εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε.: Γράμμα προς τους γονείς

Αγαπητοί γονείς,

Είμαστε ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα σχολεία των παιδιών σας.

  • H αποζημίωσή μας είναι 8 ευρώ την ώρα για 12 ώρες την εβδομάδα ως μέγιστο αριθμό ωρών. Το πολύ δηλαδή 380 ευρώ το μήνα. Και την ίδια στιγμή υπογράφουμε συμβάσεις που μας απαγορεύουν να εργαζόμαστε αλλού στην εκπαίδευση.
  • Συνολικά οι 12 ώρες μοιράζονται σε 2,3 ως και 5 σχολεία, κάτι που μας αναγκάζει σε πολλές μετακινήσεις με μεγάλη πίεση χρόνου. Πολλές φορές το μεγαλύτερο άγχος μας είναι το αν θα προλάβουμε μέσα σε 30 λεπτά να είμαστε στην άλλη άκρη της πόλης ή ακόμη και ταξίδια σε διαφορετικά χωριά και νομούς την ίδια μέρα.
  • Οι πληρωμές μας καθυστερούν 4-5 μήνες το λιγότερο.
  • Δουλεύουμε με ολιγόμηνες συμβάσεις. Προσλαμβανόμαστε, σίγουρα όχι στην αρχή της χρονιάς (παρά τα κενά που υπάρχουν) και απολυόμαστε κάθε χρόνο στις 15 Ιουνίου. Τους υπόλοιπους μήνες εντασσόμαστε στο ταμείο ανεργίας, χωρίς όμως οι περισσότεροι να μπορούμε να πάρουμε επίδομα ανεργίας, γιατί ως τότε δεν καταφέρνουμε να συγκεντρώσουμε τα απαιτούμενα ένσημα..
  • Έχουμε υποχρεώσεις, αλλά όχι και δικαιώματα. Και αν καμιά φορά τολμάμε να διαμαρτυρηθούμε, η απάντηση είναι πάντα κυνική: «Εσείς το διαλέξατε». Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια οικονομική και ψυχολογική τρομοκρατία.
  • Είμαστε η ζωντανή απόδειξη της υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου, τα φτηνά εργατικά χέρια που το βοηθούν να συντηρηθεί όπως – όπως, η προσωποποίηση της ελαστικής εργασίας που πλήττει πλέον και τη δημόσια εκπαίδευση.

Όλα τα παραπάνω απαξιώνουν εμάς. Μας εμπαίζουν και μας εξευτελίζουν καθημερινά. Μας υποτιμούν και μας πετάνε κατά πρόσωπο την υποκρισία τους. Πάνω απ’ όλα όμως απαξιώνουν το σχολείο και τη μάθηση.

Αυτή είναι η παιδεία που υπόσχονται; Αυτό μας αξίζει;

Μας στερούν την ελπίδα για το μέλλον, χωρίς όμως να καταφέρνουν να μας στερήσουν την όρεξη για προσφορά στα παιδιά σας. Γιατί στα μάτια των παιδιών σας βλέπουμε αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε. Την ελπίδα και το μέλλον.

Ζητάμε αυτό
που αξίζει σε μας
και τα παιδιά σας

ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί

Δεν υπάρχουν σχόλια: