Εξαιρούνται από τη ρύθμιση για την εξάμηνη άδεια μητρότητας οι γυναίκες εκπαιδευτικοί που εργάζονται στο δημόσιο σχολείο ως αναπληρώτριες ή ωρομίσθιες.
Έτσι είναι αναγκασμένες να επιστρέφουν στην εργασία τους οκτώ εβδομάδες μετά τον τοκετό, αφού δε δικαιούνται ούτε και τις παροχές που αφορούν στις μόνιμες συναδέλφους τους.
Πιο συγκεκριμένα:
Οι γυναίκες εκπαιδευτικοί που εργάζονται στο Δημόσιο Σχολείο ως αναπληρώτριες ή ωρομίσθιες δεν δικαιούνται την ειδική εξάμηνη άδεια προστασίας μητρότητας!
Πιο συγκεκριμένα:
Οι γυναίκες εκπαιδευτικοί που εργάζονται στο Δημόσιο Σχολείο ως αναπληρώτριες ή ωρομίσθιες δεν δικαιούνται την ειδική εξάμηνη άδεια προστασίας μητρότητας!
Εννοείται ότι δεν δικαιούνται ούτε την άδεια ανατροφής που παίρνουν οι διορισμένες συνάδελφοί τους.
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Παιδείας και η Πολιτεία γενικότερα στηρίζει την εργαζόμενη μητέρα που είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στην εργασία της δύο μήνες μετά τον τοκετό...
Το τελευταίο διάστημα η Διεύθυνση Προσωπικού Π.Ε. και Δ.Ε. του υπουργείου Παιδείας δέχεται καταιγισμό ερωτημάτων για το θέμα της εξάμηνης άδειας.
Το θέμα κλείνει (;) με διευκρινιστική ανακοίνωση του ΥΠΕΠΘ:
Στην απάντηση που δίνεται στις εκπαιδευτικούς που δεν είναι μόνιμες στο δημόσιο σχολείο τονίζεται ότι: “Σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του σχετικού άρθρου “Η μητέρα που είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εργάζεται με σχέση ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι μηνών.
Στην εισηγητική έκθεση του νόμου, διευκρινίζεται ότι “Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού θεσπίζεται ειδική παροχή για την εργαζόμενη μητέρα με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις κι εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα, στα πλαίσια της λήψης μέτρων για την προστασία της μητρότητας”...
Το συμπέρασμα της Διεύθυνσης Προσωπικού του ΥΠΕΠΘ είναι ότι “οι διατάξεις του άρθρου 142 του ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58 τ.Αʼ) αφορούν υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και δεν εφαρμόζονται στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία δημόσιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου”...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου