Σπάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας... Διεκδικούμε συλλογικά!

Ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Ρεθύμνου είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2008 και επιδιώκει να απαντήσει στην αναγκαιότητα συνεύρεσης και συσπείρωσης του κόσμου της αδιοριστίας γύρω από κοινά αιτήματα και κοινούς σκοπούς. Πάμε ενάντια στη λογική του "κανιβαλισμού" και του ανταγωνισμού που μας επιβάλλεται. Λέμε όχι στην αντίληψη που λέει ότι αντίπαλος μας είναι ο συνάδελφος. Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι ο καθένας μόνος του. Αναπτύσσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Τις συνέπειες του ατομισμού και του "ο καθένας μόνος του" τις βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και είδαμε που μας έχουν βγάλει. Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τη φωνή μας και να πούμε «Φτάνει πια!»

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Εδώ θα βρείτε το πανελλαδικό ψήφισμα

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Οι επιπτώσεις στο συνταξιοδοτικό για τους εκπαιδευτικούς από τη ψήφιση του νομοσχεδίου για το προσωπικό του ΥΠΕΠΘ

Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής
Παλλήνη 18/7/2008

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

· Η κυβέρνηση πραξικοπηματικά κατέθεσε στο θερινό τμήμα της Βουλής και ψήφισε νόμο που περιορίζει τα χρονικά περιθώρια για την υποβολή παραίτησης των εκπαιδευτικών. Με το νέο νόμο οι παραιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται μέχρι τις 10 Αυγούστου, ενώ μέχρι τώρα με το ν.3149/2003,άρθρο 13 παρ.20 μπορούσαν να υποβληθούν μέχρι 31 Αυγούστου.
· Σύμφωνα με το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα όσοι καταθέσουν αίτηση παραίτησης μέχρι 10 Αυγούστου ,απολύονται αυτοδίκαια 10 Οκτωβρίου αν δεν καταθέσουν μέσα σε 15 ημέρες δεύτερη αίτηση παραίτησης.
· Σύμφωνα με το νέο νόμο όσοι καταθέσουν αίτηση παραίτησης μετά τις 10 Αυγούστου, στην αίτησή τους πρέπει να επικαλούνται λόγους υγείας ή οικογενειακούς, να συνοδεύεται από αντίστοιχα δικαιολογητικά και θα διαβιβάζεται στο ΚΥΣΔΕ.
· Ενώ με τον προηγούμενο ν.3149/2003 άρθρο 4 η παραίτηση μετά την 31η Αυγούστου γινόταν αποδεκτή με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΥΣΔΕ και το υπηρεσιακό συμβούλιο έκανε δεκτές όλες τις παραιτήσεις, τώρα με την παρ. 2 του άρθρου 4 επαναδιατυπώνεται η διάταξη του νόμου σε αυστηρότερη κατεύθυνση και η σύμφωνη γνώμη του ΚΥΣΔΕ γίνεται απλώς γνώμη ,για να μην δεσμεύεται ο υπουργός, και οι λόγοι υγείας πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό υγειονομικής επιτροπής ή δημόσιου νοσοκομείου.
· Η νέα ρύθμιση θίγει πολλούς συναδέλφους που είχαν αποφασίσει να καταθέσουν την παραίτησή τους την 31η Αυγούστου και να απολυθούν αυτοδίκαια από την υπηρεσία την 31η Οκτωβρίου ,χωρίς να καταθέσουν δεύτερη αίτηση παραίτησης ,σύμφωνα με το άρθρο 148 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, για να συμπληρώσουν την ανάλογη υπηρεσία, επειδή πολλοί είχαν διοριστεί Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Τα περί εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων είναι υποκρισία, όταν το ΥΠΕΠΘ καθυστερεί επί μήνες να προσλάβει αναπληρωτές και να καλύψει τα γνωστά από το Σεπτέμβρη κενά στα σχολεία.
· Το ΥΠΕΠΘ ψήφισε το νέο νόμο, όταν τα σχολεία είχαν κλείσει και πολλοί συνάδελφοι έχουν αποφασίσει να καταθέσουν αίτηση παραίτησης την 31η Αυγούστου χωρίς να γνωρίζουν την πραξικοπηματική ενέργεια του ΥΠΕΠΘ. Οι νέες ρυθμίσεις προδικάζουν και άλλες πιο δυσμενείς στο επόμενο διάστημα, παρά τις υποσχέσεις ότι οι Δ.Υ δε θα θιγούν.
· Επειδή,ως συνήθως, πολλοί δημοσιογράφοι σχολίασαν ειρωνικά την πρόθεση πολλών συναδέλφων να συνταξιοδοτούνται με 30 χρόνια υπηρεσίας , ενώ σε άλλους κλάδους δεν παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι: α. οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχουν διοριστεί σε ηλικία άνω των 30 και δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν σε τάξη σε μεγάλη ηλικία και β.είναι στο τελευταίο σκαλοπάτι της μισθολογικής κλίμακας. Εκπαιδευτικός με 30 χρόνια υπηρεσίας έχει μισθό 1450€ και σύνταξη 1350€, ενώ ένας υπάλληλος του υπουργείου οικονομικών μισθό 2700€ και σύνταξη 1350€.(αποδοχές καθαρές χωρίς οικογενειακά επιδόματα).
· Οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν τον Οκτώβριο του 2007 , δεν έχουν λάβει ακόμη το εφάπαξ από το ταμείο πρόνοιας! Κατά τα άλλα το πτωχό κράτος μπορεί να δέρνει τους εργαζόμενους που κατεβαίνουν στους δρόμους για 50€ αύξηση το μήνα, γιατί κινδυνεύει η εθνική οικονομία, αλλά έχει να πληρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια € για μίζες, χωρίς να επηρεάζεται η οικονομία από πληθωριστικές πιέσεις ,όπως επηρεάζεται από τις παράλογες απαιτήσεις της γενιάς των 600€, για να μην ξεχάσουμε και τον Γκαργκάνα.

Για το Δ. Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ
Ο πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας

Τάσος Σταυρόπουλος Γιάννης Δαρβίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: