Σπάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας... Διεκδικούμε συλλογικά!

Ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Ρεθύμνου είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2008 και επιδιώκει να απαντήσει στην αναγκαιότητα συνεύρεσης και συσπείρωσης του κόσμου της αδιοριστίας γύρω από κοινά αιτήματα και κοινούς σκοπούς. Πάμε ενάντια στη λογική του "κανιβαλισμού" και του ανταγωνισμού που μας επιβάλλεται. Λέμε όχι στην αντίληψη που λέει ότι αντίπαλος μας είναι ο συνάδελφος. Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι ο καθένας μόνος του. Αναπτύσσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Τις συνέπειες του ατομισμού και του "ο καθένας μόνος του" τις βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και είδαμε που μας έχουν βγάλει. Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τη φωνή μας και να πούμε «Φτάνει πια!»

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Εδώ θα βρείτε το πανελλαδικό ψήφισμα

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Συντονιστικό όργανο ενώσεων εκπαιδευτικών μουσικής: Για την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
· ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΛ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
· ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
· ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2008

Το Συντονιστικό Όργανο, εν όψει της συζήτησης που αρχίζει σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Νομοσχεδίου του ΥΠΕΠΘ που ρυθμίζει "Θέματα Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης", κατέθεσε στην Επιτροπή αυτή ορισμένες προτάσεις με σκοπό να προστατέψει κατά το δυνατόν τα ακατοχύρωτα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη Δημόσια Εκπαίδευση μουσικών.
Θα πρέπει πρώτα να επισημάνουμε ότι για πολλοστή φορά ο συνδικαλιστικός φορέας των μουσικών δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία. Προφανώς οι απόψεις του δεν συμφέρουν ή δεν ενδιαφέρουν την πολιτεία. Στην προκειμένη περίπτωση, προτιμήθηκαν οι σύλλογοι αποφοίτων ΑΕΙ και Ωδείων και, παρότι ευελπιστούμε οι προτάσεις τους να είναι εποικοδομητικές, αδυνατούμε να αντιληφθούμε με ποιόν τρόπο θα τεθούν στη συζήτηση οι αντιδιαμετρικές τους απόψεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα των συναδέλφων μουσικών. Εκτός και αν η κλήση τους υποκρύπτει την γνωστή άλλωστε σκοπιμότητα του "διαίρει και βασίλευε", που με τόση "φροντίδα" εφαρμόζει το ΥΠΕΠΘ εις βάρος των μουσικών, χρόνια τώρα.
Μιά απλή ανάγνωση της Αιτιολογικής Έκθεσης του Νομοσχεδίου, άλλωστε, αρκεί για να κατανοήσει κανείς τις προθέσεις του ΥΠΕΠΘ. Δεν υπάρχει καμμία αναφορά στην κατάργηση του επαίσχυντου θεσμού της ωρομισθίας, καμμία διατύπωση που να προσδιορίζει την υποχρέωση της πολιτείας να διενεργεί τακτικά διαγωνισμούς ΑΣΕΠ ώστε να μη δημιουργείται το γνωστό κοινωνικό πρόβλημα της μακροχρόνιας "προσωρινής" απασχόλησης, καμμία δέσμευση ότι τουλάχιστον οι επιτυχόντες στους διαγωνισμούς θα κρίνονται οπωσδήποτε και άμεσα διοριστέοι για να μη συνεχίζεται η ταλαιπωρία τους. Παρά μόνο (άρθρο 5) αναφέρεται ότι "πρέπει να δρομολογηθεί" ο διορισμός εκείνων με τις πολυετείς προϋπηρεσίες, χωρίς βεβαίως να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός, αφού ο αριθμός τους "θα αφαιρεθεί από τον αριθμό των πιστώσεων" που θα διατεθούν για αναπληρωτές τα επόμενα έτη. Έτσι αντιλαμβάνονται στο ΥΠΕΠΘ την κάλυψη των λειτουργικών κενών.
Ως προς τους μουσικούς, στο άρθρο 7 προβλέπεται η επέκταση του ορισμού ως προσόντος διορισμού του πτυχίου ημεδαπού ΑΕΙ και η προσθήκη των ΑΕΙ της αλλοδαπής, με σύμφωνη γνώμη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου - με τον χαρακτήρα του επείγοντος μάλιστα, εν όψει του επικειμένου διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Η δική μας εισήγηση ζητά να προστεθεί και το δικαίωμα των κατόχων πτυχίων ειδικοτήτων να διορίζονται στα Μουσικά Σχολεία, με την σύμφωνη γνώμη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής - σε εφαρμογή του συστηματικά παραβιαζόμενου Ν.1824/98 που ορίζει τις αρμοδιότητές της. Είναι αδιανόητο τα Μουσικά Σχολεία να συνεχίσουν να λειτουργούν με τόσο μεγάλα ποσοστά προσωρινού προσωπικού, πράγμα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αριθμητική και ουσιαστική συρρίκνωσή τους, θίγοντας φυσικά άμεσα και τα εργασιακά δικαιώματα των μουσικών.
Στο ίδιο άρθρο, γίνεται (επιτέλους) και ρητή αναφορά στο δικαίωμα διορισμού μουσικών της κατηγορίας ΠΕ και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου υπάρχουν χιλιάδες κενά. Η πολιτεία θα κριθεί όμως από την διάθεση πιστώσεων για διορισμούς μουσικών εκεί, ώστε να τους επιτρέψει να ασκήσουν το "δικαίωμα" αυτό. Κι αφού, όπως έχει αποδειχτεί, από την ΟΛΜΕ δεν μπορούμε να περιμένουμε την παραμικρή συμπαράσταση στο θέμα των πιστώσεων για μουσικούς, ελπίζουμε ότι οι απόφοιτοι των ΑΕΙ που τόση αγωνία εκφράζουν για το επαγγελματικό τους μέλλον, θα ρίξουν το βάρος των αιτημάτων τους στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Για το Συντονιστικό όργανο Ενώσεων Εκπαιδευτικών Μουσικής
Υπεύθυνοι Επικοινωνίας :
Μακαντάσης Θεμιστοκλής makadiver@hotmail.com / τηλ : 6977611060
Mαγκούνη-Ρίζου Άννα magounisg@sch.gr
Παναγιωτίδης Νίκος nikpanlt@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: